Padlet.com.. Pernah dengar tak??


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. :D


Hari ini saya nak share ngan korang semua pasal sebuah laman web yang sangat ohsemm..
Nak tau kenapa laman web ni ohsem??
Teruskan pembacaan tau?



Haa.. Ni dia website padlet.com yang best itu..
Nak pegi website ni just type in padlet.com
Simple bukan? Jangan salah taip pulak tau? hehe..

Kalau nak tahu, Padlet.com ni sama macam papan kenyataan peribadi yang korang boleh letak sticky note, gambar, jadual waktu & anything else..
Cumanya padlet ni online, bukannya real macam yang selalu korang letak kat dinding tu..
Ada banyak kelebihan Padlet.com ni berbanding real board yang memerlukan gam yang kuat untuk memastikannya betul-betul stick kat dinding bilik korang.. Huhuhu..

Antara kelebihan Padlet.com ni ialah mudah digunakan. 
Nak masukkan teks just double click kat wall tu then taip la apa korang nak.
Selain teks, boleh masukkan URL, video & gambar..
Pastu kan, wall yang korang create tu korang boleh share dengan kawan-kawan korang..
Sukati korang la nak buat apa pun kat wall tu..
Hehehe..


Kat bawah ni contoh penggunaan Padlet.com yang kitorang buat dalam kelas Advanced IT Application. 
Ni la 1st time saya kenal & guna Padlet.
Thanks to our lecturer, Encik Nazri sebab kenalkan website ni kat kitorang..
Hehehehe...


Cuba cari mana nama & jawapan saya.. Nanti saya kasik hadiah.. kekeke..


Masa ni Encik Nazri nak kitorang senaraikan contoh2 SAAS (Software As A Service).
Nanti saya cerita apa pulak SAAS tu ya? :D 


Kat bawah ni pulak contoh-contoh penggunaan Padlet untuk tujuan yang berbeza..
Lets cekidaut!! :D


Tempat-tempat menarik sekali ngan lokasinya kat peta dunia.. Kreatif!



Koleksi video tentang optical illusions.


Birthday wish dari kawan-kawan korang


Weekly planner pun boleh.. :D


Macam mana?
Dah faham tak apa kegunaan Padlet.com ni??
Kalau masih tak faham boleh komen kat bawah.. :D
Insya Allah, next post saya share macam mana nak guna pulak eh?
Stay tuned guys! :D




2 comments:

  1. Assalam.. bagus juga utk buat nota jadual kerja tu.. Thanks sharing :)

    ReplyDelete